Tamari a shoyu omáčky

13.03.2020


Tamari a shoyu jsou fermentované sójové výrobky. V podstatě se jedná o sójové omáčky, které ovšem, na rozdíl od těch ostatních, jež jsou běžně dostupné v supermarketech, neobsahují žádné zvýrazňovače chutí, barviva, či dokonce sladidla.
💞💞💞
Liší se ale i vzájemně: tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě miso pasty, zatímco shoyu se vyrábí samostatně, a to fermentací ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Tamari oproti shoyu je navíc omáčka přirozeně bezlepková, je hustší a má výraznější barvu i chuť.
💞💞💞
Použít je ale můžeme bez rozdílů. Díky jejich zemité chuti se skvěle doplňují s houbami, tempehem a jsou nepostradatelnými pomocníky při přípravě asijských pokrmů. Skvělou službu vykonají i jako součást salátových zálivek. Při použití v teplé kuchyni je ale vhodné je přidat až v závěru vaření, aby si zachovaly svou plnou chuť. Přestože jsou slané, obsahují méně sodíku než klasická kuchyňská sůl.
💞💞💞
Díky fermentaci navíc v takových omáčkách můžeme najít vitamín B12, je ale třeba mít na paměti, že ne všechny rostlinné zdroje můžeme považovat za spolehlivé zdroje tohoto vitamínu (často totiž obsahují jen jeho analoga). V případě vegetariánů je tedy třeba zvážit užívání vitamínu B12 ve formě doplňků stravy, vegani by měli suplementovat B12 rozhodně.

zdroj 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky