Kombucha
Kombuše je přisuzována celá řada zdravotně prospěšných účinků:
❤️ podporuje přirozenou imunitu organismu
❤️ zlepšuje tělesnou kondici, pomáhá při regeneraci
❤️ detoxikuje organismus, odstraňuje z těla jedovaté látky, těžké kovy, nikotin, odbourává alkohol
❤️ reguluje trávení, střevní mikroflóru, podporuje metabolismus
❤️ odstraňuje stres, nespavost, nervové poruchy
❤️ při nadváze napomáhá snížení tělesné hmotnosti
❤️zmírňuje alergie, kloubní onemocnění, kožní onemocnění (obklady), problémy s funkcí ledvin a žlučníku (pročišťuje žlázy), vysoký krevní tlak, obecně nemoci pokročilého věku.
Pití kombuchy
Kombuchový nápoj smí píst v podstatě každý, bez ohledu na věk, a mohou jí užívat i nemocní. Doporučená dávka je 1 sklenička ráno na lačno a během dne 1-2 skleničky po jídle. Kombuchu ovšem nemusíme pít samotnou, ale můžeme ji přidávat do džusů nebo čajů
Ze začátku je lépe podávat nižší dávky a ty postupně zvyšovat. Protože kombucha podporuje vylučování čímž může podporovat dehydrataci organismu, měli bychom současně také přijímat více tekutin.
Při pravidelném dlouhodobém užívání je vhodné po určité době udělat přestávku, nejlépe buďto jednou za 1 - 3 měsíce na dobu 1 týdne, nebo jednou za 6 měsíců asi na měsíc.
V počátku se při užívání kombuchy mohou objevovat nevolnost, střevní problémy a pálení žáhy: Obvykle se jedná o důsledek pročišťování organizmu a přílišné stimulace imunitního systému, může jít ovšem také o překyselení žaludku nebo alergickou reakci. Řešením je pít kombuchový nápoj pouze při jídle a snížit jeho množství. Pouze v případě alergické reakce je nutné vyloučit kontakt s alergenem úplně.