Cuketový chleba
07.03.2020
Ingredience:
- 2 vejce
- 200 g hnědého cukru
- 125 ml kyselého mléka
- 125 g másla (rozpuštěného)
- 70 g nastrouhané cukety (je-li mladá, nemusí se loupat)
- 135 g oloupané nastrouhané brambory
- 85 g sušených datlí na drobno posekaných
- 85 g vlašských ořechů posekaných
- 120 g celozrnné mouky
- 300 g hladké mouky
- 20 g prášku do pečiva
- 1 lžička míchaného koření dle chuti ( může být i perníkové)
- 1 lžička skořice
Postup:
Vymazat chlebíčkovou formu (asi 15cm krát 25cm). Na spodek vystřihnout pečící papír ve tvaru formy. V míse našlehat vejce, cukr, kyšku a máslo. Potom přidat zeleninu, datle a ořechy. Nakonec vmíchat po dvou dávkách prosátou mouku s práškem do pečiva a koření. Rozetřít do přichystané formy. Péct v předem rozehřáté troubě na 180-190°C po 1 hodinu a 10min. Vyklopit a nechat vychladnout. Při podávání můžeme mazat máslem. Hnědý cukr je měkký, jemně granulovaný, obsahuje melasu, která dodává zlatou barvu.